Osim upotrebe krema sa visokim zaštitnim faktorom, nošenja pokrivala za glavu te u konačnici i odgovornog izlaganja suncu (preporuka je ljeti izbjegavati satnice između 11.00 i 16.00) jedan od načina na koji se može umanjiti štetnost prekomjernog UV zračenja kao i smanjiti osjetljivost na isto (alergije na sunce) je uzimanje dodataka prehrani koji sadrže karotenoide.

Među navedenima zasigurno najpoznatiji i najpopularniji je beta-karoten (ili provitamin A), međutim nije jedini pripadnik ove "obitelji" nutrijenata sa dokazanim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Među stotinama poznatih spojeva iz ove skupine ističu se još i alfa-karoten, lutein, likopen, zeaksantin i astaksantin. Upravo je ovaj zadnji ujedno i najpotetniji među njima (i do 10 puta jači od npr. beta-karotena, a čak 500 puta od vitamina E).

Također, novije studije vezane uz astaksantin ukazuju na njegovo ne samo fotozaštitno i antioksidativno djelovanje, već i imunomodulatorno pa čak i moguće antikarcinogeno, dakle na razini prevencije nastanka određenih oblika maligniteta.

Idealno vrijeme za uzimanje astaksantina je pred predviđenu sezonu izlaganja suncu, npr. u proljeće, a preporuča se njegovo uzimanje u kontinuitetu od jedan do tri mjeseca, u dnevnim dozama koje obično idu od 4 do 12mg, sve ovisno i o fototipu kože odnosno stupnju osjetljivosti na sunce. Obzirom da se radi o lipofilnom pigmentu, preporuča se uzimanje nakon obroka.

Sve dodatne informacije o ovoj ili drugim temama koje Vas zanimaju, kao i dostupnim preparatima astaksantina u našoj ljekarni, možete saznati u našoj sekciji pitanja i odgovori, ili na broj telefona 052/578-514, našu e-mail adresu ili osobno u ljekarni.